MOJE DZIECKO MA JELITÓWKĘ… RATUNKU! CZYLI KILKA SŁÓW O DIECIE W TRAKCIE CHOROBY

przez Michalina

Często dostaję od Was pytanie odnośnie tego, co można podawać dziecku, które choruje na grypę żołądkową, jelitówkę lub po prostu ma biegunkę. Przede wszystkim musicie pamiętać o tym, by podawać dziecku jak najwięcej wody. W czasie choroby bardzo łatwo o odwodnienie, więc jest to absolutnie koniecznie, by podawać dziecku wodę w jak największych ilościach. No dobrze, ale wodą się przecież nie naje…


W pierwszych dniach choroby, gdy wymioty i biegunka są nasilone, warto sięgać po produkty lekkostrawne, które nie obciążą wrażliwego żołądka i jelit. Pewnie usłyszycie: Podaj suchy chleb, sucharki, kleik i coca-colę. No tak, to podejście się chyba nigdy nie zmieni. Ale Wasze dzieci nie muszą żyć o chlebie i wodzie, by dojść do siebie! Wręcz przeciwnie – dieta lekkostrawna może być dietą bardzo zróżnicowaną i ciekawą. Wystarczy trochę wyobraźni. Warto pamiętać też o tym, że dietę lekkostrawną warto kontynuować również przez kilka dni po chorobie. Wrażliwy jeszcze żołądek czy jelita mogą mieć problem z trawieniem bardziej ciężkostrawnych czy wzdymających potraw.

Dieta lekkostrawna, czyli jaka?

Dieta lekkostrawna to taka dieta, która nie obciąża organizmu, a dostarcza mu wszystkie niezbędne substancje. Jest wolna od dań tłustych, smażonych, wzdymających i takich po których czujemy się ciężko. Ważne przy diecie lekkostrawnej jest to, by nie jeść dużych porcji – raczej mniejsze i częściej. Możemy przygotowywać dania na parze, gotowane czy pieczone w piekarniku (w naczyniu, rękawie lub folii) bez dodatku ostrych przypraw, soli czy tłuszczu. Również owoce czy warzywa nie powinny być jedzone na surowo, a przynajmniej nie wszystkie. Pieczone jabłko jest bardziej lekkostrawne niż surowe, ponieważ podczas pieczenia pozbywa się włókien błonnikowych, które są bardziej ciężkostrawne dla żołądka.

Jakie produkty zalicza się do lekkostrawnych?

Chude mięso (np. kurczak i indyk)
Ryby (np. dorsz, sola)
Ryż i kasze (jaglana, manna, owsiana itp.)
Płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe)
Chudy nabiał (np. jogurty)
Owoce w formie pieczonej lub gotowanej (np. jabłko). Banany i jagody można jeść na surowo
Przyprawy: zioła, majeranek, świeży koperek, pietruszka, sok z cytryny, cynamon
Jajka na miękko
Warzywa pieczone lub gotowane (np. marchew, buraki, cukinia, dynia)

Przykładowy 3-dniowy jadłospis dla dziecka (przepisy dostępne na blogu)

Dzień 1

Śniadanie: pszenna bułeczka z domową wędliną z kurczaka
2. Śniadanie: jogurt naturalny z płatkami owsianymi i bananem
Obiad: dorsz pieczony pod szpinakową pierzynką z ryżem i gotowaną marchewką
Podwieczorek: Brownie z kaszą manną
Kolacja: zupa krem z buraka z chlebkiem

Dzień 2

Śniadanie: jagodowa owsianka
2. Śniadanie: kanapka z masełkiem i ogórkiem
Obiad: risotto z dynią
Podwieczorek: kisiel z pieczonego jabłka
Kolacja: krem z pieczonej dyni z chlebkiem

Dzień 3

Śniadanie: ryż z jabłkiem i cynamonem
2. Śniadanie: jogurt jagodowy z orkiszem ekspandowanym
Obiad: pulpety z indyka w sosie koperkowym (przepis poniżej)
Podwieczorek: budyń jaglany
Kolacja: zupa krem z marchewki (przepis poniżej)

Podczas stosowania diety lekkostrawnej wystrzegajcie się warzyw wzdymających (brokułów, fasoli), tłustych mięs (wołowina, wieprzowina), potraw smażonych, słodyczy, niektórych owoców np. gruszek, czereśni, śliwek, ostrych przypraw, tłustych serów i wędlin.
Przy jelitówce/grypie żołądkowej zaleca się także podawanie dziecku probiotyków.

Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym

Składniki:

200 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
przyprawy: słodka papryka, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek

Mięso, jajko i przyprawy połączyć. Uformować kulki i włożyć je do garnka z gotującą wodą. Gotować przez ok 20 min. Z powstałego wywaru odlać ok 150 ml do drugiego garnuszka, wlać ok 100 ml śmietany i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku.

Zupa krem z marchewki

Składniki:

1 mała cebula
4 duże marchewki
2 ziemniaki
kawałek pora
przyprawy: czosnek, kurkuma, słodka papryka
bulion
jogurt naturalny

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone warzywa, dolać ok 300 ml bulionu lub wody i dusić pod przykryciem przez ok 25 min, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodać jogurt, przyprawy i zblendować.

0 Komentarz
8

You may also like

Zostaw komentarz