Ciasto dyniowe z kremem pomarańczowym

przez Michalina

Jesiennych przepisów ciąg dalszy! Dziś mam dla Was pomysł na przepyszne dyniowe ciasto z kremem z delikatną pomarańczową nutą. Chociaż nie jestem fanką jesieni to to ciacho do cieplej herbaty sprawia, że można zmienić zdanie!

Jeśli macie chęć na szybkie i smaczne jesienne ciacho dla małych i dużych to to będzie idealne.


Składniki na ciasto :
• 250 g puree z dyni
• 200 g masła
• skórka z 1 pomarańczy
• 3 jajka
• 230 g mąki pszennej lub orkiszowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki miodu/syropu lub pół szklanki cukru pudru/ksylitolu
• duża szczypta wanilii

Białka oddziel od żółtek i ubij. Odstaw na bok. Składniki suche przesiej do miski i również odstaw. W garnuszku rozpuść masło i syrop/miód/cukier. Pomarańczę sparz i zetrzyj z niej skórkę.

W misce umieść puree z dyni, dodaj rozpuszczone masło ze słodzikiem, skórkę pomarańczy i wymieszaj trzepaczką. 100 ml odłóż do szklanki i wstaw do lodówki. Do masy dodaj żółtka i wymieszaj. Stopniowo dodawaj też składniki suche i wymieszaj łyżką. Na koniec ciasto połącz z piana z białek i przełóż do blaszki wyłożonej papierem (średnica ok. 22-24 cm). Piecz ok. 40-45 min w 180 st. następnie ostudź.

Przygotuj krem:
• 125 g mascarpone
• 1 serek śmietankowy (u mnie był „Mój Ulubiony”) ok. 200 g
• 100 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki słodzika (miód, cukier puder, ksylitol, syrop)
• odłożony wcześniej mus dyniowo-pomarańczowy z masłem

Wszystko umieszczamy w misie miksera i ubijamy na gęsty krem. Gotowy krem wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy orzechami.

Miód po 12 m. ż.

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz