Pasta z pieczonej dyni

przez Michalina

Czy kanapka na śniadanie lub kolacje może być pełnowartościowym posiłkiem? Pewnie, ze może! Jeśli zamiast białego pieczywa wybierzemy ciemny chleb razowy lub żytni, a zamiast klasycznego zestawu szynka/ser sięgniemy po bogatą w białka pastę to dlaczego nie? Do tego warzywa i woda i mamy to!


Składniki na 1 słoiczek pasty:
• 100 g czerwonej soczewicy
• 2 łyżki puree z dyni
• 1 ugotowana marchewka (może być z rosołu)
• pół małej cebuli szalotka
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki curry
• 2 łyżki oliwy
• 2-3 łyżki soku z cytryny (do smaku)
• pół łyżeczki słodkiej papryki
• szczypta pieprzu
• opcjonalnie sól (dla dorosłych)

Soczewicę przekładamy do garnuszka i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy na sitku do ostygnięcia. Ugotowana marchewke dzielimy na pół. Polowe przekładamy do wysokiego naczynia, a druga polowe siekamy na drobno. Do naczynia z marchewka dodajemy tez soczewicę, dynie, cebule, sok, oliwe, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Miksujemy dokładnie do uzyskania gładkiej pasty. Następnie dorzucamy posiekana marchewke i mieszamy łyżką. Pastę doprawiamy do smaku.

Można ją przechowywać w lodowce przez ok. 3 dni.

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz