Qiuche – danie dla wszystkich tartolubnych☺️ pyszna, soczysta, wegetariańska quiche z aromatycznym koperkiem, pomidorkami, cukinią i porem.
Po 12 m. ze względu na sól
Składniki na ciasto:
• 3/4 szklanki mąki krupczatki
• 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
• 100g masła
• 4 łyżki zimnej wody
• szczypta soli
• 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na min. 30 min do lodówki.
Farsz:
• 1 mała czerwona papryka
• 1 mały por
• 1 opakowanie sera feta lub koziego (200-250g)
• kilka pomidorków koktajlowych
• 1 cukinia
• 3 jajka
• koperek
• pół łyżeczki ostrej papryki
• pieprz
• 125 ml śmietany 12%
• 125 ml mleka
• żółty ser tarty
Przygotowanie:
Ciastem wyłożyć formę do tarty. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 min. Następnie wyjąć. Pora i paprykę pokroić na drobno. Ułożyć na cieście. Kolejna warstwa to ser feta lub kozi. Należy go w miarę równo rozprowadzić po tarcie. Na ser układamy pokrojone w cienkie talarki plastry cukinii. Następnie pomidorki.
W miseczce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, mleko, koperek, pieprz i słodką paprykę. Masą zalać warzywa. Na wierzchu posypać żółty ser. Wstawić na ok. 40 min do piekarnika i piec w 190 stopniach.
