Dyniowe bułeczki twarogowe

przez Michalina

Pierwszy raz dodałam przepis na bułeczki twarogowe właśnie jakoś rok temu. Nie zliczę jak często pojawiały się przez ten czas u nas na kolacje. Dla mnie to jeden z moich najlepszych przepisów! I chyba nie tylko dla mnie, bo swego czasu Wy również ostro piekliscie bułeczki! Trzeba przyznać, są zarabiste! Nie maja drożdży, wiec nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto. Są wilgotne i smakują ekstra na słodko i wytrawnie. No i czas ich przygotowania to ja wiem? 5 minut? Dzisiaj podaje Wam wersje na bułeczki z dynia, bo jak wiecie przemycam ja gdzie się da, ale śmiało możecie dynie pominąć! Wyjdą Wam wtedy pyszne, delikatne bułeczki z chrupiąca skórką. Zapewniam, żaden maluch nimi nie pogardzi?

Składniki na 9 bułeczek:
• 250 g twarogu
• 250 g mąki (u mnie 200 orkiszowej i 50 pszennej)
• 2 łyżki puree z dyni
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli (opcjonalnie)
• 1 jajko
• 3 łyżki mleka
• 4 łyżki oliwy lub oleju
• coś do oprószeniu: sezam, czarnuszka, pestki dyni lub nic


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręka do uzyskania w miarę jednolitego ciasta. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie bułeczki i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem. Oprószamy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni góra-doł) na 30 min. Najlepsze są po prostu z masłem.

#mniam#pycha#pyszne#kolacja#śniadanie#sniadanie#śniadanko#pieczywo#bezwyrastania#bezdrożdży#jemzdrowo#wege#wegetarianizm#wegetariańskie#przepisyblw#blw#blwpolska#blwprzepisy#rozszerzaniediety#dladziecka#dziecko#dladzieci#dlamalucha#dietadziecka#jedzeniedladzieci

8 komentarzy
4

You may also like

8 komentarzy

Teresa 4 listopada, 2020 - 8:13 pm

Robiłam je pierwszy raz ale mój mały gentelmen nie miał akurat dnia na to co je mama? jutro robię drugie podejście. Trochę mi się rozpłynęły koleżanki na brytfannie, także coś musze poprawić ? smak jak dla mnie bomba!

Odpowiedz
Michalina 18 grudnia, 2020 - 7:16 pm

Cieszę się, ze smakowało 🙂

Odpowiedz
Macura 18 grudnia, 2020 - 6:48 pm

Bardzo smaczne! Czy nadaja sie do mrozenia?

Odpowiedz
Michalina 18 grudnia, 2020 - 7:16 pm

Myśle, ze śmiało można spróbować zamrozić:)

Odpowiedz
Karolina 28 września, 2021 - 4:02 pm

Moje wyszły meeega smaczne ale nie aż tak piękne, a chciałabym żeby były też piękne 🤭 Stąd mam pytania dwa. Jaki rodzaj twarogu? Ja dałam poltlusty z trójkąta Pilos. A może wiaderko byłoby lepsze? I dynia, dałam klasyczna, odcisnęłam za pomocą gazy z nadmiaru wody, a może byłaby lepsza Hokkaido?

Odpowiedz
Michalina 29 września, 2021 - 5:56 am

No właśnie tez używam tego:) albo tego z Biedronki półtłustego. Dynia tak naprawdę każda będzie ok 😉

Odpowiedz
Małgorzata 6 października, 2022 - 9:43 pm

Czy mąkę orkiszowa i pszenna można zastąpić bezglutenowymi? Jeżeli tak to ktore i w jakich proporcjach? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Michalina 22 lutego, 2024 - 10:23 am

fajna jest gryczana! Jest bardzo puszysta i można nią zastępować pszenną w wielu przepisach

Odpowiedz

Zostaw komentarz