Po 6 m (śmietanę można pominąć jeśli nie wprowadziliście jeszcze bmk)
Składniki:
• 4 ugotowane lub upieczone buraki
• 2 ziemniaki
• 1 marchewka
• cebula
• pietruszka
• seler
• koperek
• przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sok z cytryny
• śmietana 12% lub śmietana wegańska (opcjonalnie jogurt)
Przygotowanie:
Z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków (pokrojonych w kostkę) oraz przypraw ugotować bulion. Bulion można oczywiście ugotować również mięsny, ale wtedy trzeba pamiętać o usunięciu szumów przez dodaniem buraków. Można dodać odrobinę przyprawy do rosołu, jeśli posiadacie taką bez soli i konserwantów. Po ok 15 minutach dodać starte na dużych oczkach buraki (najlepiej wcześniej lekko ugotowane lub upieczone, żeby było szybciej) i gotować przez kolejne 10 min. Po tym czasie zupę doprawić przyprawami i dodać sok z wyciśniętej połowy cytryny. Zupę można podać ze śmietaną i koperkiem. Wyszła pyszna 🙂