Brownie to takie ciacho, które kojarzy się z mnóstwem czekolady, mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Do tego sporo masła, cukru i … kalorii🤷♀️ dobra, co ja tu będę ściemniać, kocham brownie! Właśnie to słodkie, czekoladowe i bombowe kaloryczne, no ale przecież dzieciakom takiej bomby nie zaserwuje na śniadanie, bo by mi z nadmiaru cukru chyba dom przy piątku rozsadzili! Dlatego od rana wykombinowałam dla nich brownie z kaszy manny – zdrowe, przyjemne i … jak dla zdecydowanie za mało browniowe😂 mimo wszystko dzieciakom smakowało, a przecież o to chodziło!
Składniki na 1 małą blaszkę (12×20):
• 2 banany
• 160 g surowej kaszy manny
• 260 g mleka (lub napoju owsianego)
• 30 g kakao
• duża garść płatków migdałów (plus dodatkowo do posypania na wierzch)
• 1 czubata łyżka masła orzechowego
• 1 czubata łyżka dowolnego musu owocowego lub dżemu (polecam wiśniowy)
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy na gładką masę (najlepiej blenderem).
Naczynie wykładamy papierem. Wylewamy masę, a wierzch dekorujemy płatkami migdałów.
Pieczemy 30 min w 180 st. (Góra-dol).
1 Komentarz
Genialne połączenie banana z masłem orzechowym i kaszą manną, która jest właściwie smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiam takie połączenie smaków i przyznam, że to brownie znika w kilka chwil, a małe rączki już się do niego garną, gdy jest jeszcze bardzo ciepłe.