Pomidorowe pęczotto z cukinią i kurczakiem

przez Michalina

Lubię dania jednogarnkowe. Proste, szybkie, po których nie ma dużo sprzątania. Peczotto jest jednym z takich dań, a ja zupełnie o nim zapomniałam! Dopiero Wojtek „robiący porządki w szafie” znalazł paczkę kaszy i dał mi tym samym inspiracje do zrobienia tego dania.


Składniki na 3-4 porcje:
• 200g kaszy pęczak
• 300 g piersi z kurczaka
• 1 średnia cukinia
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy do smaku: pieprz, zioła prowansalskie, opcjonalnie sól
• 500ml bulionu
• koperek
• ser do posypania


Przygotowanie:

Cebule i czosnek pokroić i wraz z oliwą zeszklić w garnku. Dodać mięso i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kaszę, masło i chwilę dusić pod przykryciem często mieszając. Następnie dodać bulion, przyprawy i gotować kolejne 15 min. Gdy kasza będzie w miarę miękka należy dodać do niej cukinię pokrojoną w kostkę i gotować kolejne 5 min. Pod koniec do pęczotto dodać koncentrat i koperek. Wymieszać dokładnie i po chwili wyłożyć na talerz. Posypać serem.

#mniam#peczotto#pycha#pyszne#obiad#kolacja#blw#blwpolska#blwprzepisy#przepisyblw#rozszerzaniediety#rozszerzaniedietyniemowlaka#dladziecka#dladzieci#dziecko#daniadladzieci#jedzeniedladzieci#prosteprzepisy#bobaslubiwybor#bobaslubiwybór

0 Komentarz
8

You may also like

Zostaw komentarz