Kurczak w sosie marchewkowo-groszkowym

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy)

Składniki:

• 1 pierś z kurczaka
• 1 marchewka
• ok 100 g mrożonego groszku
• 1 łyżka śmietany 12%
• 1 łyżka mąki
• cebula
• przyprawy: słodka papryka, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie, czosnek


Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu razem z cebulą na łyżce oliwy. Po mięsa dodać przyprawy i po ok 5 minutach podsmażania dolać ok 100 ml wody. Dusić pod przykryciem przez ok 10 min. Po tym czasie do mięsa dodać startą na dużych oczkach marchewkę, dolać jeszcze trochę wody i gotować przez kolejne 5 min pod przykryciem. Następnie dodać groszek.

W szklance wymieszać łyżkę mąki, śmietanę i ok 50 ml wody. Przelać to stopniowo do sosu cały czas mieszając. Sos nie powinien być zbyt gęsty, więc w razie potrzebny należy dodać wody.

#kurczak #przepisy #blw #uwojtusianatalerzu #po6

0 Komentarz
8

You may also like

Zostaw komentarz