Zupa ogórkowa z dzieciństwa

przez Michalina

Uwielbiam tą zupę od zawsze. Najpierw robiła ją moja ukochana babcia, później mama, teraz dla swojej rodziny gotuję ją ja. Mam nadzieję, że również mojemu maluchowi będzie kojarzyła się tak dobrze jak mi. Blw.

Po 6 m.

Składniki:

• 1 litrowy słoik kiszonych ogórków
• 2 duże marchewki
• 1 seler
• 2 pietruszki
• 500g żeberek
• 2 duże ziemniaki lub 4 mniejsze
• 4 liście laurowe
• 5 kulek ziela angielskiego
• 7 kulek pieprzu
• piramidka smaku (opcjonalnie)
• pół szklanki kaszy manny


Przygotowanie:

Żeberka włożyć do garnka. Wlać ok 2 l wody i powoli gotować. Pamiętać o zbieraniu szumów. Gdy woda się zagotuje, należy wywar przecedzić, by pozbyć się reszty szumów. Przecedzony wywar przelać do garnka, włożyć mięso, marchew, seler, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez ok godzinę. Po tym czasie dodać starte na dużych oczkach ogórki kiszone (u mnie było to ok 8 – 10 sztuk) oraz wlać przecedzoną wodę od ogórków ok 200 ml. Gotować kolejne 15 min. Po tym czasie dodać kaszę mannę i mieszać przez chwilę. Gotować kolejne 10 min. Doprawić do smaku.

Mojemu Wojtusiowi smakowało ❤️

#blw #przepisy #przepisyblw

0 Komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz