Lekka, przyjemna kolacja z dużą dawką żelaza.
Po 6 m. (po wprowadzeniu bmk)
Składniki:
• 1 opakowanie buraków (już ugotowanych)
• 1 marchewka
• kawałek selera
• pietruszka
• piramidka smaku (opcjonalnie)
• 1 gruszka
• sok z cytryny
• 1/4 puszki mleczka kokosowego
• pół jogurtu naturalnego
• pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina cząbru, tymianku, oregano i bazylii
Przygotowanie:
Z włoszczyzny ugotować bulion (ja dodałam piramidkę smaku i warzywka pokroiłam w kostkę, żeby się szybciej ugotowały). Dodać pokrojone buraki razem z sokiem i gruszkę. Gotować ok 15 min. Po tym czasie dodać przyprawy i sok z cytryny. Pod koniec dolać mleczko kokosowe i jogurt. Całość zblendować (dość długo, by zupa nie miała kawałków). Podałam z łyżką jogurtu, słoneczkiem uprażonym na patelni i grzankami na maśle.