Zupa warzywna z czerwoną soczewicą (wersja wegańska i wegetariańska)

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu bmk, ale śmietanę można pominąć)

Składniki:

• 1 duża marchewka
• 3 łodyżki selera naciowego
• 1 duży ziemniak lub dwa małe
• cebula
• piramidka smaku lub bulion
• pomidory w puszce
• pół szklanki czerwonej soczewicy
• przyprawy: pieprz, zioła, czerwona papryka, kminek


Przygotowanie:

Warzywa pokroić i podsmażyć chwile w garnku na oliwie z przyprawami. Dolać trochę wody, dołożyć piramidkę smaku (lub bulion) i dusić ok 10 min. Po tym czasie dodać soczewicę, trochę wody i dusić 15 min. Pod koniec dodać puszkę pomidorów i doprawić jeszcze raz do smaku. Ja podałam z wegańska śmietana od, ale można podać ze zwykłą + natka pietruszki.

#po6 #bezbmk #bezjajek #bezmięsa #bezglutenu

0 Komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz