Dyniowe risotto z groszkiem i boczkiem

przez Michalina

Przegłosowane! Na pierwszy rzut wrzucam Wam przepis na wypasione risotto oczywiście z dynią, jak zwykle jest proste w wykonaniu, a przyrządzenie go nie zajmie Wam więcej niż 30 minut.


Składniki:
* 1 mała cebula
* 1 duży ząbek czosnku
* 30 g oliwy lub masła
* 300 g ryżu arborio do risotto
* 3-4 czubate łyżki puree z dyni
* 50 g mrożonego groszku
* 2 łyżki tartego sera
* Ok. 700 ml bulionu
* 150 g boczku lub wędliny
* 150 g cukinii
* Natka pietruszki
* Pieprz, szczypta kurkumy

Cebulę i czosnek siekamy na drobno i przekładamy do głębokiej patelni. Dodajemy oliwę/masło i podsmażamy 2 minuty. Następnie dodajemy boczek (lub wędlinę) i podsmażamy jeszcze przez 2 min. Po tym czasie na patelnie wrzucamy ryż i pokrojoną w kostkę cukinię. Przez 2 min podsmażamy, a następnie dodajemy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 min (mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy pozostałą cześć bulionu oraz groszek). Gdy ryż będzie już miękki i wchłonie cały bulion dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy ser, posiekaną natkę i doprawiamy do smaku.

Jeśli risotto jest mało kremowe, możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany.

0 Komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz