Dyniowe placuszki z kaszy manny

przez Michalina

W sezonie jesiennym dynia w naszym domu jest zawsze, wszędzie i pod każdą postacią! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na najpyszniejsze placki dyniowe ! Robiłam je już kilka razy i mam wrażenie, że za każdym razem wychodzą lepsze! Figa oczywiście niezbędna nie jest, ale zdecydowanie dodaje im uroku.


Składniki:
• 2 jajka
• 2 czubate łyżki puree z dyni
• 1 i 1/3 szklanki maślanki
• pół szklanki kaszy manny
• 3 łyżki mąki (pszenna, orkiszowa, pełnoziarnista – wg gustu)
• 2 łyżki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) – lub dodać łyżkę kaszy manny więcej zamiast mąki
• łyżeczka miodu
• szczypta cynamonu
• figa (opcjonalnie)

Białka oddziel od żółtek i ubij.
Do żółtek dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na 3-5 minut.
Dodaj białka i wymieszaj łopatką – ciasto wyjdzie gęste i puszyste!
Porcję ciasta nakładaj na rozgrzaną patelnię, ułóż plasterek figi (opcjonalnie) i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, a następnie odwróć na krótką chwilę (uwaga, by figa się nie przypaliła).

0 Komentarz
2

You may also like

Zostaw komentarz