Ryżowe placki „nic się nie marnuje”

przez Michalina

Ryż z obiadu, kurczak z obiadu, brokuły z kolacji i kilka świeżych dodatków. Oto prosty sposób na to, by nie marnować jedzenia i przy okazji zjeść naprawdę smaczną kolację. Placki wyszły lepsze niż się spodziewałam, więc jeśli zostało Wam trochę ugotowanego ryżu to placki będą najlepszym sposobem na jego zużycie.

Po 8 m.

Składniki na moje placki, ale wy możecie dać dowolne dodatki:

• 150 g ugotowanego ryżu
• 3 różyczki ugotowanego brokuła
• mięsko z upieczonych dwóch udek z kurczaka
• 2 surowe jajka
• 1/3 surowej cukinii
• szczypiorek
• czerwona papryka
• pieprz, mieszanka ulubionych ziół, szczypta soli (opcjonalnie)
• 2 plasterki sera (pokrojone na drobno)


Przygotowanie:

Ryż przełożyłam do miseczki. Rozgniotłam go lekko widelcem razem z brokułami. Mięso, szczypiorek i paprykę pokroiłam do drobno i dodałam do ryżu. Cukinię starłam na dużych oczkach. Wbiłam 2 jajka, dodałam przyprawy i ser. Wszystko wymieszałam i usmażyłam na lekko zwilżonej olejem patelni (przykryłam pokrywką). Smażyłam na wolnym ogniu przez kilka minut, by jajko dobrze się ścięło. Podałam z jogurtem naturalnym i ukochaną ostatnio papryką.

#blw #blwprzepisy #zerowaste #rozszerzaniediety

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz