Przyznaję, że nie jestem fanką kuchni chińskiej, ale czasem nawet dobry chiński makaron nie jest zły☺️ Jeśli jesteście fanami kuchni chińskiej, to jest to dania dla Was. BLW.
Po 12 m. (ze względu na sos sojowy)
Składniki:
• 200g makaronu udon
• 1 pierś z kurczaka
• garść kiełków soi
• kilka pieczarek
• kawałek cukinii
• chińska mieszanka warzyw (u mnie była marchewka, fasolka i brokuły)
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• olej kokosowy do smażenia
• 100 ml wody
• pieprz, sok z cytryny
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji. W woku rozgrzać olej, dodać pokrojonego kurczaka, pieprz i sok z cytryny. Dodać olej sezamowy i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i warzywa. Smażyć przez kolejne 5 min. Do dania wlać sos sojowy i wodę. Gdy warzywa będą miękkie dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i kiełki. Pod koniec do sosu przełożyć makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerz. Smacznego!
#blw #przepisyblw #przepisy #chiński