Czy wiesz, że pomidory świetnie nadają się do wypieków na słodko? Co więcej, to jedne z najpyszniejszych babeczek jakie jadłam! Smak pomidora jest niewyczuwalny, a nadaje on taaaaakiej soczystości i miękkości muffinom, że wow! Są pyszne, wilgotne, aromatyczne i z pewnością warte polecenia!

Składniki:
• 240 g mąki pszennej
• pół łyżeczki sody i tyle samo proszku do pieczenia
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• łyżeczką lub 2 cynamonu
Te składniki przesiewamy do miseczki.
W drugiej misce ubijamy
• 3 jajka z 2 łyżkami miodu – zajmie to ok. 3 minut. Gdy staną się puszyste dodajemy 125 ml oleju – powoli, na małych obrotach. Następnie dodajemy 200 ml soku pomidorowego – gęstego lub pomidorów z puszki i miksujemy tylko do połączenia. Stopniowo dodajemy składniki suche, mieszamy, dodajemy owoce np. suszone maliny, przelewamy do foremek (lub jednej dużej keksowki) i pieczemy 25 min w 180 stopniach (góra-dół). Jeśli pieczecie jako ciasto, musimy piec dłużej – ok. 45 -50 min.
I gotowe!
2 komentarze
Czy może być Passata?
Tak:)