Kruche ciasteczka ślimaczki

przez Michalina

Zapraszamy na pyszne kruche ciasteczka, które (ostrzegam) znikają w 5 minut! Przygotowaliśmy je wczoraj z Wojtkiem, który jakby mógł zastąpiłby mnie we wszystkich możliwych kuchennych czynnościach – od gotowania, po krojenie, doprawianie i sprzątanie. Myślicie, że jest szansa, że jako nastolatek też będzie taki chętny?


Składniki na ok. 20 ciastek:
• 1,5 szklanki mąki (moja ma 250 ml)
• 130 g zimnego masła
• 2 jajka
• 50 g cukru daktylowego
• łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kolorowe:
Brązowe – 2 łyżki kakao
Różowe – 2 łyżki malin liofilizowanych w proszku

Wszystkie składniki ciasta (oprócz kakao i malin) umieszczamy w misce i za pomocą miksera lub ręcznie wyrabiamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na pół. Połowę ciasta (zwykłego) odkładamy do lodówki, a połowę dzielimy na 2 części. Pierwszą łączymy z kakao, a drugą z malinami. Odkładamy na chwilę do lodówki.

Jasne ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. To samo robimy z ciastem kolorowym, a następnie układamy je na cieście jasnym. Zwijamy w rulon i kroimy na krążki. Układamy na blasze i pieczemy 15 min w 175 stopniach.

Pozostałe ciasto łączymy ze sobą, rozwałkowujemy i wycinamy kształty tworząc tradycyjne ciasteczka. Pieczemy 12 min w 175 st.

Są pyszne! O wiele lepiej smakują niż wyglądają 💙

0 Komentarz
3

You may also like

Zostaw komentarz