Budyniowe ciasteczka z makiem

przez Michalina

Zapraszamy na ciasteczka! Pyszne, kruche, ale zarazem delikatne. Są ekspresowe w wykonaniu. Możecie zaprosić do ich przygotowania Wasze dzieci! Jeżeli chcecie przygotować ciastka dla dziecka 6m to pomińcie w przepisie mak – można zastąpić go np. sezamem.


Składniki na ok. 15 ciastek:
• 100g zimnego masła
• 2 łyżki wody
• 165 g mąki orkiszowej lub pszennej
• 2 łyżki maku
• 2 łyżki syropu z daktyli
• 1 opakowanie budyniu waniliowego lub innego
• mały kawałek banana (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy. Możecie tez połączyć składniki sypkie, dodać masło, syrop i wodę i wyrobić ręką. Ciasto powinno być takie, by dało się z niego formować. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy niewielką kulkę i kładziemy na blasze. Spłaszczamy ją widelcem tworząc wzorek (jak na zdjęciu). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 25 min.

0 Komentarz
5

You may also like

Zostaw komentarz