Lebkuchen – korzenne ciasteczka bez jajek i bmk

przez Michalina

Te ciasteczka to od wczoraj zdecydowanie MOJE ULUBIONE ciastka! Są tak cudowne, że nie mogłam im się oprzeć. Przyznaje bez bicia, Wojtek zjadł jedno, tata jedno, a ja resztę… Przez krótką chwilę nawet miałam wyrzuty sumienia, aż do dziś, gdy zrobilam drugą porcję. Myśle jak się wymigać od jedzenia kolacji, żeby po prostu móc usiąść z blachą ciastek i je zjeść 😂😂😂 serio, tak mi podpasowały, żepowinnam szybko zapomnieć o tym przepisie! Ale nie będę taka, podzielę się z Wami. Te ciastka mogą być alternatywą dla pierniczków dla wszystkich alergików!


Składniki:
• 0,5 szklanki płynnego miodu (u mnie pół na pół gryczany i wrzosowy)
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• 100g mąki ziemniaczanej
• 150 g maki orkiszowej
• 3 łyżki przyprawy do piernika


Przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy łyżką. Otrzymamy lekko klejace, ciągnące się ciasto. Na blachę do pieczenia wykładamy papier. Ręce zwilżamy zimną wodą, odrywamy mały kawałek ciasta i formujemy z niego kulkę. Splaszczamy i kładziemy na blasze zostawiając odstępy miedzy ciastkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnia na ok. 15-16 minut.

Jeśli macie chęć możecie polać ciastka lukrem (cukier puder lub zmielony erytrol + sok z cytryny i odrobina wody).

#blw #ciasta #przepisydladzieci #bezbmk #bezjajka

1 Komentarz
9

You may also like

1 Komentarz

Kita 24 grudnia, 2022 - 12:10 am

Witaj 🙂
Fajnie jakby była wskazana pojemność szklanki 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz