Hummus to jedna z tych past, którą chyba zna już każdy. Do tej pory moim faworytem był ten klasyczny, z dodatkiem oliwy i udekorowany prażonym słonecznikiem, ALE! Przecież można jeszcze lepiej! Sam hummus jest już bardzo wartościowym dodatkiem, a jeśli dodamy do niego garść strączków, stanie się prawdziwą bombą cennych wartości odżywczych.
Składniki:
- 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
- 150 g groszku świeżego lub rozmrożonego
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- opcjonalnie sól
Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli używasz Thermomixa włóż składniki do naczynia i ustaw 20 sek./obr. 8.
Hummus przechowuj w lodówce.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dip do warzywnych frytek.
2 komentarze
Jak długo można przechowywać w lodówce taki humus? 🙂 To będzie moja pierwsza próba robienia humusu.
można ok 3 dni:)