Hummus z zielonym groszkiem

przez Michalina

Hummus to jedna z tych past, którą chyba zna już każdy. Do tej pory moim faworytem był ten klasyczny, z dodatkiem oliwy i udekorowany prażonym słonecznikiem, ALE! Przecież można jeszcze lepiej! Sam hummus jest już bardzo wartościowym dodatkiem, a jeśli dodamy do niego garść strączków, stanie się prawdziwą bombą cennych wartości odżywczych.


Składniki:

  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
  • 150 g groszku świeżego lub rozmrożonego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • opcjonalnie sól

Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli używasz Thermomixa włóż składniki do naczynia i ustaw 20 sek./obr. 8.

Hummus przechowuj w lodówce.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub jako dip do warzywnych frytek.

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz