Makaronowe kotleciki ze szpinakiem i papryką

przez Michalina

Chyba jeszcze nigdy nie wymierzyłam z ilością makaronu na obiad. Zawsze ugotuję go za dużo lub za mało. Zazwyczaj oczywiście za dużo! Jakiś czas temu znalazłam sposób na wykorzystanie ugotowanego makaronu. Tym właśnie sposobem są makaronowe kotleciki z piekarnika! Dla mnie to idealny sposób na czyszczenie lodówki, bo można do nich dodać praktycznie wszystko: warzywa, szynkę, zwiędłą pietruszkę, ser i wszystko inne co tylko chcecie!

Składniki na ok. 9 kotlecików:
• ok. 250 g makaronu
• 1 jajko
• pół papryki
• duża garść świeżego szpinaku
• 80g tartego sera
• 2 łyżki puree z dyni
• przyprawy: czosnek, pieprz, szczypta soli (jeśli nie uzyliscie do gotowania makaronu)


Przygotowanie:

Makaron umieścić w wysokim naczyniu i zblendować razem ze szpinakiem, jajkiem i dynią. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszać łyżką. Dodać przyprawy, ser i wymieszać ponownie. Z powstałej masy uformować kotleciki i wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec ok. 30-35 min w 180 stopniach (pod koniec włączamy termoobieg).

1 Komentarz
7

You may also like

1 Komentarz

Zwolenkiewicz 13 grudnia, 2020 - 8:04 am

Świetny pomysł! Koniecznie wypróbuje 😃

Odpowiedz

Zostaw komentarz