Po 6 m (śmietanę można pominąć)
Składniki:
• 3 papryki
• 1 cebula
• ząbek czosnku
• przyprawa do rosołu bez soli (np. piramidka smaku)
• liść laurowy, ziele i pieprz
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub dwa pomidory malinowe
• 1 duża marchewka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać przyprawy i pokrojoną marchewkę. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem ok 10 min. Paprykę upiec w piekarniku (30 min 180 stopni). Po upieczenie należy zdjąć skórkę. Paprykę przełożyć do garnuszka, dodać pomidory lub koncentrat i gotować jeszcze przez 15 min na wolnym ogniu. Zupę zblendować, należy pamiętać o wyjęciu ziela i liścia laurowego przed blendowaniem. Podać z grzanką, łyżką śmietany, oliwą i natką pietruszki.