Rozgrzewająca zupa na jesienny wieczór – dyniowa z mascarpone, tartym imbirem, posypana słonecznikiem.
Po 6 m po wprowadzeniu bmk
Składniki:
• 700 ml puree z dyni
• 2 pietruszki
• ok 1 cm imbiru
• 1 marchewka
• 1 ziemniak
• 1 piramidkę smaku lub bulion warzywny
• czosnek, pieprz, słodka paprykę, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
• mascarpone i słonecznik
Przygotowanie:
Piramidkę smaku włożyłam do garnka z połową litra wody. Dodałam pieprz, ziele i liść laurowy. Gotowałam przez chwile. Po ok 5 min włożyłam ziemniaka, marchewkę i pietruszkę. Gotowałam ok 20 min. Po tym czasie dodałam puree z dyni, imbir i resztę przypraw. Zblendowałam i gotowe! Zupę można zrobić oczywiście z surowej dyni, ale trzeba ją gotować ok 30 min.