Krem z pieczonej dyni z mascarpone i słonecznikiem

przez Michalina

Rozgrzewająca zupa na jesienny wieczór – dyniowa z mascarpone, tartym imbirem, posypana słonecznikiem.

Po 6 m po wprowadzeniu bmk

Składniki:

• 700 ml puree z dyni
• 2 pietruszki
• ok 1 cm imbiru
• 1 marchewka
• 1 ziemniak
• 1 piramidkę smaku lub bulion warzywny
• czosnek, pieprz, słodka paprykę, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
• mascarpone i słonecznik


Przygotowanie:

Piramidkę smaku włożyłam do garnka z połową litra wody. Dodałam pieprz, ziele i liść laurowy. Gotowałam przez chwile. Po ok 5 min włożyłam ziemniaka, marchewkę i pietruszkę. Gotowałam ok 20 min. Po tym czasie dodałam puree z dyni, imbir i resztę przypraw. Zblendowałam i gotowe! Zupę można zrobić oczywiście z surowej dyni, ale trzeba ją gotować ok 30 min.

#po6

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz