Mrożenie – temat wydaje się być banalny, ale czy faktycznie jest? Czy wiesz ile czasu można przechowywać produkty w zamrażarce? Jeśli nie to koniecznie przeczytaj.
Mięso mielone nie powinno leżeć dłużej w zamrażarce niż 2 miesiące. Bez względu na to czy jest to mięso wieprzowe, z indyka czy wołowe. Dla odmiany kurczak w całości lub w kawałku (ale nie mielony) może być przechowywany o miesiąc dłużej, a wołowina i cielęcina nawet do 8 miesięcy. Z rybami jest trochę inaczej. Ryby powinny być zjedzone do 6 miesięcy od momentu zamrożenia.
A co z owocami i warzywami?
Maliny i truskawki najlepiej jest zjeść w ciągu 3-4 miesięcy. Jagody i borówki wytrzymają w zamrażarce o miesiąc dłużej podobnie zresztą jak warzywa korzeniowe typu marchewka, seler, pietruszka. Do 8 miesięcy możemy przechowywać warzywa strączkowe np. fasolkę szparagową. Najdłużej możemy trzymać warzywa , które mają dużo wody – dynia, cukinia, bakłażan, szpinak.
Czy możemy mrozić nabiał?
Ja nie polecam. Nabiał łatwo się psuje i mrożenie może mieć wpływ na jego smak. W dodatku po rozmrożeniu jest duża szansa, że zmieni się jego konsystencja.
Czy mogę mrozić już gotowe dania dla dziecka?
Ok, ugotowaliście za dużo i mrozicie coś na czarną godzinę. Pamiętajcie jednak, że ta czarna godzina musi nadejść w ciągu miesiąca. Po tym czasie obiadek dla dziecka często nie nadaje się do podania. Mrożąc zupki pamiętajmy, by nie mrozić ich z makaronem/ryżem – to może dodatkowo skrócić okres przydatności do jedzenia.
A żeby mieć wszystko pod kontrolą, warto zaopatrzyć się w cenówki, które przykleicie na mrożonce wraz z datą zamrożenia. To pomoże rozwiać wątpliwości czy aby na pewno okres zdatności do spożycia już nie minął.