Pierogi ruskie to chyba nasze ulubione pierogi. Dodaliśmy do nich kurkumę, bo nie wiem czy wiecie, jest to najzdrowsza przyprawa na świecie! Dodawanie jej do potraw, zwłaszcza w okresie przeziębieniowym, może wspierać odporność domowników.
Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, glutenu i jajek)
Składniki na ciasto:
• 300 g mąki
• 20 g masła
• 125 ml wrzątku
• 1 jajko
Mąkę przesiać do miski. Masło włożyć do wrzątku i rozpuścić. Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, wodę z masłem i wyrabiać przez 5 min. Rozwałkować na stolnicy i z farszu uformować kulki. Nałożyć na wycięte kolka i uformować pierogi.
Wrzucić do wrzątku i gotować do wypłynięcia, ok 10 min.
Farsz na ruskie:
• kostka twarogu
• 300 g ugotowanych ziemniaków
• cebula (zeszklona na patelni)
• pieprz, zioła prowansalskie, łyżeczka kurkumy
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać cebulkę i przyprawy. Wymieszać i nakładać na ciasto.
#po6 #pierogi #wojtusia #na #talerzu #uwojtusianatalerzu #przepisy #blw #rozszerzanie #diety