Pierogi ruskie z kurkumą

przez Michalina

Pierogi ruskie to chyba nasze ulubione pierogi. Dodaliśmy do nich kurkumę, bo nie wiem czy wiecie, jest to najzdrowsza przyprawa na świecie! Dodawanie jej do potraw, zwłaszcza w okresie przeziębieniowym, może wspierać odporność domowników.

Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, glutenu i jajek)

Składniki na ciasto:

• 300 g mąki
• 20 g masła
• 125 ml wrzątku
• 1 jajko

Mąkę przesiać do miski. Masło włożyć do wrzątku i rozpuścić. Do mąki dodać jajko, szczyptę soli, wodę z masłem i wyrabiać przez 5 min. Rozwałkować na stolnicy i z farszu uformować kulki. Nałożyć na wycięte kolka i uformować pierogi.

Wrzucić do wrzątku i gotować do wypłynięcia, ok 10 min.

Farsz na ruskie:

• kostka twarogu
• 300 g ugotowanych ziemniaków
• cebula (zeszklona na patelni)
• pieprz, zioła prowansalskie, łyżeczka kurkumy

Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać cebulkę i przyprawy. Wymieszać i nakładać na ciasto.

#po6 #pierogi #wojtusia #na #talerzu #uwojtusianatalerzu #przepisy #blw #rozszerzanie #diety

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz