Najpyszniejsze pierniczki dla dzieci bez cukru

przez Michalina

Da się zrobić pierniczki bez cukru? Pewnie, że się da! Są pyszne, miękną z czasem, idealne. Mój Wojtuś nie wytrzymał i chwilę po upieczeniu zaczął je pałaszować. Wyszły pyszne! Z podanych proporcji wyszło ok 70 pierniczków.

Po 12 m (ze względu na miód)

Składniki:

• 2 czubate łyżki miodu
• 1 łyżeczka syropu daktylowego
• 80g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka kakao lub 1 łyżka karobu
• 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 łyżeczki sody


Przygotowanie:

Masło, syrop i miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia i odstawić. Do miski wbić jajko, dodać ostudzone masło, kakao lub karob i przyprawy. Wymieszać. Następnie dodać sodę i mąkę. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste.


Ciasto rozwałkować na ok 2 mm. I wyciąć z niego pierniczki używając foremek.

Pierniczki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec 12 min w 180 stopniach.

Pierniczki miękną z czasem. Warto przygotować je ok 2 tygodnie przed świętami i przełożyć do puszki. Można włożyć do nich kawałek jabłka (będą bardziej miękkie i jeszcze bardziej aromatyczne). Trzeba jednak pamiętać, by co kilka dni jabłko wymieniać.

#pierniczki #bezcukru #blw #przepisy #rozszerzaniediety #uwojtusianatalerzu #przepisyblw

1 Komentarz
3

You may also like

1 Komentarz

Kasia 5 listopada, 2022 - 10:35 am

Czym mozna zastapic syrop daktylowy? W takich samych proporcjach miodem? Moze go pominac?

Odpowiedz

Zostaw komentarz