Oczywiście jako foremka na żelki! Ich kształt jest „w sam raz” do małej buźki, wiec nic tylko robić!
Zrobić je można na dwa sposoby: z agarem lub z żelatyną. Żeby zrobić te pierwsze należy wlać do garnuszka 100ml soku i dodać łyżeczkę agaru. Gotować ok 5-10 min, aż sok zgęstnieje, a następnie przelać do foremek i wstawić do lodówki. Żelki z żelatyną robi się podobnie: 100ml soku i 3-4 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić chwilę by żelatyna napęczniała. Po ok 10 min podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia i przelać do foremek. Również wstawić do lodówki.
Ja żelki trzymam nie dłużej niż dwa dni ze względu na to, ze sok wyciskam zazwyczaj sama i on się niestety szybciej psuje. Pamiętajcie, ze żelki to nie tylko sok! Można zrobić herbaciane (zdrowotne z witaminami), z soku świeżego, z soku z kartonu, jogurtowe, warzywne (np buraczano-jabłkowe, jarmużowo-ananasowe). Wszystko zależy od Was i Waszej wyobraźni!
#po6#żelki#zelki#dladziecka#blw#przepisy#przepisyblw#rozszerzaniediety#uwojtusianatalerzu