Ciastka (spodki) z makiem i domową marmoladą śliwkowo-żurawinową

przez Michalina

Po 12 m (ze względu na miód, można go jednak zastąpić np. syropem daktylowym)

Składniki na ok 40 pojedynczych ciasteczek czyli ok 20 ciasteczek przełożonych marmolada:

• 3 jajka
• 2 łyżki miodu
• 100 g mąki pszennej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• mak do posypania


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na pianę. Do piany dodać miód i delikatnie miksować. Po chwili dodawać żółtka, pojedynczo, tak by masa nie opadła. Gdy jajka się połączą, dodawać po łyżce mąki (powinna być przesiana) i proszek. Uszykować blachę wyłożoną papierem. Łyżeczką nakładać na blachę niewielkie placki (średnica ok 3 cm). Podsypać makiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 12 min (na ostatnie 3 min włączyć termoobieg).

Marmolada:

• kilka śliwek pokrojonych w kostkę zagotowałam w garnuszku razem ze • świeżą żurawiną. Dodałam łyżkę miodu. Po ok 15 min gotowania, owoce zblendowałam.

Po ostygnięciu ciastek nałożyć marmoladę na jedno kółeczko i przycisnąć drugim tak, by wyszły spodki.

#po6

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz