Składniki:
BISZKOPT
• 3 jajka
• 3 łyżki syropu daktylowego lub miodu
• pół szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/4 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej
KREM MALINOWY
• pół opakowania mascarpone
• 1/3 małej śmietany kremówki
• duża garść świeżych malin
• łyżka miodu
Wszystkie składniki połączyć mikserem i ubijać. Wstawić do lodówki.
KREM KOKOSOWY
• pół opakowania mascarpone
• 1/3 małej śmietany
• łyżka miodu
• garść wiórek kokosowych
Jak wyżej.
Przygotowanie:
Jajka ubijać z syropem przez ok 10 min. W misce przesiać mąki i proszek, a następnie dodawać je bardzo powoli i na niskich obrotach do jajek (trzeba uważać, żeby nie opadły).. Przelać do małej tortownicy (u mnie taka 16 cm) i piec w 180 stopniach przez 30 min. U mnie wyszły 4 warstwy.
Warstwy biszkoptu nasaczylam mlekiem migdałowym. Przełożyłam kremami kolejno: malinowy+świeże borówki i maliny, kokosowy, malinowo-kokosowy, malinowy. Całość udekorowalam owocami.
2 komentarze
Czy mogą być mrożone maliny? Chciałabym zrobić taki tort dla córki na urodziny.
tak:)