Domowe żelki

przez Michalina

Domowe żelki można zrobić na dwa sposoby – z agarem i z żelatyną

Po 6

Żeby zrobić te pierwsze należy wlać do garnuszka 100 ml soku i dodać łyżeczkę agaru. Gotować ok 5-10 min, aż sok zgęstnieje, a następnie przelać do foremek i wstawić do lodówki.

Żelki z żelatyna robi się podobnie: 100 ml soku i 3-4 łyżeczki żelatyny. Wymieszać i zostawić chwile, by żelatyna napęczniała. Po ok 10 min podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia i przelać do foremek. Również wstawić do lodówki.

Ja żelki trzymam nie dłużej niż dwa dni ze względu na to, ze sok wyciskam zazwyczaj sama i on się niestety szybciej psuje. Pamiętajcie, ze żelki to nie tylko sok! Można zrobić herbaciane (zdrowotne z witaminami jak moje dzisiaj), z soku świeżego, z kartonu, jogurtowe, warzywne (np. buraczano-jabłkowe, jarmużowo-ananasowe). Wszystko zależy od Was i Waszej wyobraźni.

0 Komentarz
6

You may also like

Zostaw komentarz