Biszkopciki z polewą czekoladową

przez Michalina

Czy da się zrobić polewę czekoladową, którą może zjeść maluch? Pewnie, że tak! A jeśli znajduje się ona na pysznych biszkopcikach to musi być w ogole pysznie! To co? Robimy?☺️


Składniki na ok 20 ciastek:

• 2 jajka
• 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
• odrobina wanilii
• 2/5 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

• 1/3 kostki masła
• łyżka miodu lub syropu daktylowego/klonowego
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki mleka
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

Jajka wbić do misy miksera i ubić je na bardzo gęstą masę razem z słodzikiem (trzeba ubijać dość długo). W drugiej misce przesiać produkty sypkie i wsypywać je powoli łyżką do jajek. Puszystą masę wylać do foremek (mogą być na muffiny – wtedy należy wypełnić ok 1/3 foremki) i piec w 180 stopniach przez ok 20 min.

Polewa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Podgrzać, ale nie gotować, cały czas mieszając. Gdy polewa będzie gotowa, wystarczy polać nią ostudzone ciastka i posypać wiórkami.

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz