Po 9 m (ze względu na drożdże)
Składniki na dwie małe pizze lub jedną dużą:
• opakowanie suszonych drożdży (8 g)
• pół szklanki mleka (ciepłego)
• 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej
• 1/3 łyżeczki cukru
• 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, cukier i wlać oliwę, dolać mleko z drożdżami i wyrobić. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na „okrągłe” placki, jeśli robicie dwie mniejsze pizze, lub jeden większy. Ułożyć na blasze do pieczenia. Ciasto nie musi wyrastać. Pół puszki pomidorów zblendowałam i rozłożyłam na cieście, posypałam czosnkiem i bazylią. Ułożyłam dodatki: szynkę, cukinię, ser, ricottę i posypałam oregano. Piekłam 12 min w 200 stopniach.