Ciastka z płatków jęczmiennych

przez Michalina

Uwielbiam płatki za ich uniwersalność w kuchni. Można z nich zrobić owsiankę, pieczoną owsiankę, muffiny, zmielić na mąkę, zrobić placki, naleśniki, upiec ciasto albo…ciastka! Odkryłam przepis na ciastka doskonałe, tak nam zasmakowały, ze zrobiliśmy drugą porcję! Są prze-pysz-ne! Co więcej, takie płatki są super ważne w diecie dziecka, mają chociażby wartościowy błonnik, więc warto zadbać o to, by płatki (owsiane, orkiszowe, jaglane, jęczmienne) miały swoje miejsce w diecie dziecka. Róbcie ciacha, bo są mega!


Po 6 m

Składniki na ok 12 sporych ciastek:

• 1 szklanka płatków jęczmiennych
• 2 jajka
• 2-3 łyżki miodu lub syropu z daktyli
• 3/5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
• szczypta proszku do pieczenia
• garść słonecznika
• 90g roztopionego masła
• dowolne dodatki: rodzynki, pestki dyni, orzechy


Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Ciasto powinno dobrze się ze sobą połączyć – na tyle by dało się z niego formować kulki. Z powstałej masy uformować 12 kulek i spłaszczyć każdą ręką. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach przez ok 15 min (uwaga, by nie zarumieniły sie zbyt mocno).

#blw #przepisyblw #przepisy #ciastka #płatkijeczmienne #uwojtusianatalerzu

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz