Korzenne ciasteczka

przez Michalina

Pyszne, korzenne ciasteczka, które mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Idealne do BLW! Jeśli nie możecie się doczekać świąt to niech te ciastka będą fajnym początkiem okresu przedświątecznego!

Po 12 m (ze względu na miód)

Składniki:

• 2,5 szklanki mąki (moja ma 200 ml)
• 90 g roztopionego masła
• 0,5 szklanki miodu
• łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki mielonych goździków
• pół łyżeczki mielonego liścia laurowego
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 20 ml wody
• łyżeczka sody
• 1 jajko


Przygotowanie:

Masło i miód rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przyprawy, sodę i jajko. Gdy masło i miód ostygną przelać je do miski i wymieszać najpierw łyżką, a następnie wyrobić ręką do połączenia. Z powstałego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki o średnicy ok 2 cm, a następnie lekko je spłaszczyć. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec 10 min w 180 stopniach (góra-dół).

#deser #ciastka #ciasteczka #podwieczorek #blw #bmk #gluten

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz