Pyszne, korzenne ciasteczka, które mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pierniczków. Idealne do BLW! Jeśli nie możecie się doczekać świąt to niech te ciastka będą fajnym początkiem okresu przedświątecznego!
Po 12 m (ze względu na miód)
Składniki:
• 2,5 szklanki mąki (moja ma 200 ml)
• 90 g roztopionego masła
• 0,5 szklanki miodu
• łyżeczka cynamonu
• pół łyżeczki mielonych goździków
• pół łyżeczki mielonego liścia laurowego
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• 20 ml wody
• łyżeczka sody
• 1 jajko
Przygotowanie:
Masło i miód rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać przyprawy, sodę i jajko. Gdy masło i miód ostygną przelać je do miski i wymieszać najpierw łyżką, a następnie wyrobić ręką do połączenia. Z powstałego ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki o średnicy ok 2 cm, a następnie lekko je spłaszczyć. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec 10 min w 180 stopniach (góra-dół).
#deser #ciastka #ciasteczka #podwieczorek #blw #bmk #gluten