Pasztet z cielęciny i kurczaka

przez Michalina

No ile można jeść bułę z serem? Albo z szynką? Albo z pastą lub z masłem? Nuda! Dobry pasztet do tego żurawina i kanapka gotowa?

Składniki na pasztet:

• 500g cielęciny
• 500g piersi z kurczaka
• włoszczyzna
• kawałek boczku (150g)
• 2 cebule
• 2 jajka
• 1 biała bułka
• przyprawy w proszku: czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, szczypta soli
• ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach


Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić i ugotować razem z włoszczyzną, zielem, liściem i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie należy je wyjąć, ostudzić, a następnie zmielić w maszynce lub dokładnie zblendować razem z warzywami (oprócz pora). Na patelni podsmażyć cebulę i zblendować ją z mięsem. Do tego należy dodać pozostałe przyprawy, ubite jajka (najpierw należy ubić białka, dodać żółtka i wymieszać) i namoczona bułkę. Wszystko wymieszać ręką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć boczek i wyłożyć na niego mieso. Piec w 180 stopniach przez ok godzinę (góra-dół).

#rozszerzaniediety #pasztet #uwojtusia #blw #przepisy #przepisyblw

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz