Masz w domu awokado i nie wiesz co z nim zrobi? Pasty, sałatki czy placki już się znudziły? To wykorzystaj je do śniadania! Przygotowanie trwa dosłownie 3 minuty, a resztą zajmie się piekarnik☺️ BLW.
Składniki na porcje jak na zdjęciu:
• 1 dojrzałe awokado
• 2 jajka
• dowolne zioła (u mnie prowansalskie)
• opcjonalnie natka pietruszki
Przygotowanie:
Awokado umyć i przekroić na pół (zostawić w skórce). Wyjąć pestkę i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek m, by zmieściło się jajko. Jajka delikatnie wbić w miejsce pestki i posypać ziołami. Ułożyć na blasze lub w naczyniu wyłożonym papierem. Piec 15-20 min w 190 stopniach. Jajko będzie wyglądało na płynne, ale zapewniam, że jest na twardo 🙂
