Jajko pieczone w awokado

przez Michalina

Masz w domu awokado i nie wiesz co z nim zrobi? Pasty, sałatki czy placki już się znudziły? To wykorzystaj je do śniadania! Przygotowanie trwa dosłownie 3 minuty, a resztą zajmie się piekarnik☺️ BLW.

Składniki na porcje jak na zdjęciu:

• 1 dojrzałe awokado
• 2 jajka
• dowolne zioła (u mnie prowansalskie)
• opcjonalnie natka pietruszki


Przygotowanie:

Awokado umyć i przekroić na pół (zostawić w skórce). Wyjąć pestkę i łyżeczką delikatnie wydrążyć środek m, by zmieściło się jajko. Jajka delikatnie wbić w miejsce pestki i posypać ziołami. Ułożyć na blasze lub w naczyniu wyłożonym papierem. Piec 15-20 min w 190 stopniach. Jajko będzie wyglądało na płynne, ale zapewniam, że jest na twardo 🙂


0 Komentarz
1

You may also like

Zostaw komentarz