Orkiszowy chlebek cukiniowy z suszonymi pomidorami

przez Michalina

Po 6 m.

Składniki:

• 2 opakowania suchych drożdży (16g)
• 500g mąki (200 pszennej i 300 orkiszowej)
• 2 cukinie
• 10 suszonych pomidorów
• 2 łyżki oliwy
• pół łyżeczki soli
• lyzeczka miodu (w wersji wegańskiej można dać brązowy cukier)
• 180-200 ml ciepłej wody


Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól, miód i drożdże przełożyć do dużej miski. Dodać ciepłą (nie gorącą) wodę, oliwę i wyrobić na gładkie ciasto (kilka minut). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. W miedzyczasie obrać cukinię, zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć na sitko, by puściła sok. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do cukinii. Gdy ciasto wyrośnie, ręką wymieszać cukinie, pomidory i ciasto (bedzie mokre i takie ma być). Nie musi być dokladnie☺️ uszykować sporą keksówkę, wyłożyć ją papierem i przełożyć do niej ciasto. Odstawić na 10 min (opcjonalnie). Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra-dół) i piec chleb przez 20 min. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 25 min. Odstawić do ostygnięcia.


#chleb#blw#blwprzepisy#przepisyblw#przepisy#rozszerzanie#diety#rozszerzaniediety

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz