Kefirowe bułeczki nadziewane serem

przez Michalina

BLW. Takie ciepłe, delikatne bułeczki i rozpływający się w ustach ser to jakiś kosmos! Przygotowałam do nich pieczoną cukinię i paprykę, ale buły były tak pyszne, że nikt prawie warzyw nie ruszył. Zrobiłam je w dwóch wersjach – z cheddarem i halloumi.

Po 6 m.

Składniki na 10 bułek:

• 1 jajko
• 450g mąki pszennej
• 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
• 1 łyżeczka miodu (dla dzieci po roku, dla młodszych pół łyżeczki brązowego cukru)
• 300 ml kefiru (najlepiej w temperaturze pokojowej)
• 2 łyżki oleju lub oliwy
• ser pokrojony na duże kostki takie min. 3×3 cm (cheddar, mozzarella, gouda, halloumi – ten dla starszych)


Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz sera) przełożyć do miski i wyrobić z nich ciasto (najlepiej mikserem, ale jeśli nie macie to jakieś 10 min ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta). Ciasto będzie się trochę kleić, to nic! Tak ma być☺️ odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.

Z ciasta odrywać kawałek i lekko go rozpłaszczyć, do środka włożyć ser i owinąć go ciastem. Tylko dość szczelnie, żeby nie wyleciał w trakcie pieczenia. Opcjonalnie posypać ziołami (ja te z halloumi posypałam oregano, żeby móc je odróżnić). Piec w 200 stopniach przez ok 15-20 min do zarumienienia (góra-dół).


#buleczki#bulki#blw#blwprzepisy#przepisyblw#przepisy

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz