
Szybkie ciacho idealne na podwieczorek lub śniadanie. Coś dla fanów brownie i … sernika!
Po 12 (ze względu na miód – można go jednak zastąpić np. syropem daktylowym)
Składniki na spód (czyli ciasto blondie):
• 80 g roztopionego masła (lub 40 g masła i 40 g oleju kokosowego)
• 3/4 szklanki mąki (moja ma 200 ml)
• 2 jajka
• 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
• trochę wanilii
Składniki na masę:
• 250 g twarogu
• 1 łyżka miodu lub innego słodzidła (można dać więcej)
• 1 jajko
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przelać do miski. Do ostudzonego masła dodać jajka, miód i wanilię i wszystko razem roztrzepać. Wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem. Moja ma średnicę 20 cm.
Twaróg i miód utrzeć mikserem. Dodać jajko i miksować jeszcze chwile. Masę nałożyć na powstałe ciasto i delikatnie wymieszać widelcem. Na wierzch posypać owoce – ja dałam jagody i maliny. Piec w 180 stopniach najpierw 20 min góra-dół, a później 15 min z termoobiegiem.



