Pyszna i zdrowa wersja mlecznej kanapki. Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych śniadań, ale nadaje się również na deser lub podwieczorek.

Po 6 m. (po wprowadzeniu bmk)

Składniki:

• 3 banany (dość duże i dojrzałe)
• łyżka masła z migdałów (lub orzechowego)
• łyżka pasty kokosowej lub 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżki kakao


Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i wylać na dno naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ja tym razem wybrałam tortownicę o średnicy 22 cm, bo zależało mi, żeby powstałe ciacho było dość płaskie. Piec 30 min w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotowałam krem do środka:
• 2 czubate łyżki mascarpone (można dać np. serek śmietankowy typu Bieluch lub gęsty jogurt naturalny)
• łyżeczka pasty kokosowej (rozpuszczonej) lub łyżeczka wiórków kokosowych
Składniki wymieszałam łyżeczką.

Ciasto wyjęłam z piekarnika i wyłożyłam na deskę do krojenia. Wycięłam trójkąty, posmarowałam serkiem i złożyłam na pół.

#blwprzepisy #blw #przepisyblw #rozszerzaniediety

4 komentarze
31

You may also like

4 komentarze

Natalia 28 listopada, 2020 - 5:08 pm

Czy mleczna kanapkę można zrobić dzień wcześniej wieczorem i dać do lodówki, tak, żeby była na sniadanie zimna jak mleczna kanapka? 😊 😊

Odpowiedz
Michalina 21 stycznia, 2021 - 8:22 am

Można 🙂

Odpowiedz
Elcia 27 stycznia, 2021 - 2:17 pm

Czy serek można zastąpić np ricottą?

Odpowiedz
Michalina 28 stycznia, 2021 - 9:42 am

Tak

Odpowiedz

Zostaw komentarz