Pyszna i zdrowa wersja mlecznej kanapki. Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych śniadań, ale nadaje się również na deser lub podwieczorek.
Po 6 m. (po wprowadzeniu bmk)
Składniki:
• 3 banany (dość duże i dojrzałe)
• łyżka masła z migdałów (lub orzechowego)
• łyżka pasty kokosowej lub 2 łyżki wiórków kokosowych
• 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i wylać na dno naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ja tym razem wybrałam tortownicę o średnicy 22 cm, bo zależało mi, żeby powstałe ciacho było dość płaskie. Piec 30 min w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotowałam krem do środka:
• 2 czubate łyżki mascarpone (można dać np. serek śmietankowy typu Bieluch lub gęsty jogurt naturalny)
• łyżeczka pasty kokosowej (rozpuszczonej) lub łyżeczka wiórków kokosowych
Składniki wymieszałam łyżeczką.
Ciasto wyjęłam z piekarnika i wyłożyłam na deskę do krojenia. Wycięłam trójkąty, posmarowałam serkiem i złożyłam na pół.
#blwprzepisy #blw #przepisyblw #rozszerzaniediety
6 komentarzy
Czy mleczna kanapkę można zrobić dzień wcześniej wieczorem i dać do lodówki, tak, żeby była na sniadanie zimna jak mleczna kanapka? 😊 😊
Można 🙂
Czy serek można zastąpić np ricottą?
Tak
Uwielbiam ten przepis, robiłam wiele razy i za każdym razem kanapki są pyszne, a co najważniejsze, treściwe i nie zawierają cukru! Synkowi bardzo smakują.
cieszę się:)