
Czekoladowe placuszki z polewą z masła orzechowego i daktyli z orzechami. Super śniadanie bez grama cukru!
Po 6 (po wprowadzeniu jajek, glutenu, bmk)
Składniki na ok 15 placuszków:
• 2 jajka
• 150 ml mleka
• pół szklanki maki (moja ma 200 ml)
• łyżeczka miodu
• łyżka kakao
Polewa:
• 2 czubate łyżki masła orzechowego
• 1 daktyl (świeży lub suszony namoczony przez noc)
• łyżeczka kakao
• orzechy
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka, mleko, mąkę i kakao. Placuszki smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni (suchej lub lekko wysmarowanej olejem kokosowym).
Masło orzechowe, daktyla i kakao zblendować. Podgrzać i wyłożyć na usmażone placuszki. Całość posypać posiekanymi orzechami.