Figa z makiem – czyli jesienne dyniowe pancakes z makiem, figa i domowym syropem z daktyli

przez Michalina

Po 6 m. (po wprowadzeniu glutenu, jajek i bmk)

Składniki:

• 2 jajka
• 125 ml kefiru
•1 czubata łyżka puree z dyni
• 2 łyżki maku (wcześniej zalanego wrzątkiem)
• łyżka miodu (opcjonalnie – ja nie dałam ze względu na syrop daktylowy obok) – dla dzieci do 1 r.ż. miód należy pominąć
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka roztopionego masła
• 4 czubate łyżki maki pszennej

Składniki na syrop daktylowy:

• 200g świeżych daktyli
• 1,5 szklanki wody


Przygotowanie:

Pancakes – białka ubić. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki, połączyć z białkami. Masa powinna być dość gęsta. Smażyć na suchej lub lekko wysmarowanej patelni z dwóch stron.

Syrop daktylowy – daktyle zagotować w garnuszku i lekko zblendować. „Masę” przecedzić przez sitko lub gazę. Jeśli zostaną kawałki to można je jeszcze wycisnąć. To co przecedziliśmy, przelać do garnuszka i gotować aż zgęstnieje, a woda odparuje. Syropu nie wyjdzie jakoś mega dużo, ale jest pyszny ❤️

#po6 #placki

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz