Dorsz pod śmietankowo-porową pierzynką

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu bmk)

Składniki:

• 400 g polędwicy z dorsza (u mnie 3 kawałki)
• 150 ml śmietany 12%
• 100 ml jogurtu naturalnego
• pieprz cytrynowy
• łyżeczka mieszanki ziół
• koperek
• kawałek masła
• kawałek pora
• mozarella


Przygotowanie:

Rybę umyć. Masłem wysmarować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim rybę obok siebie i posypać pieprzem cytrynowym (dość obficie). W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, mieszankę ziół, koperek i biała cześć pora (pokrojona na drobno). Powstały sos (musi być gęsty) wyłożyć na rybę, tak by cała była przykryta. Wstawić do piekarnika na 35 min 180 stopni. 5 min przed wyjęciem ryby, posypać ją lekko serem, tak by zdążył się rozpuścić i zarumienić. Ja podałam z ryżem i brokułami.

#po6

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz