Po 6 (po wprowadzeniu jajek i glutenu)
Składniki na farsz:
• 300 g mięsa mielonego (najlepiej ugotowanego)
• 2 jajka (ugotowane)
• Cebula
• Przyprawy: pieprz, zioła, papryka, majeranek i inne ulubione do mięsa
Składniki na ciasto:
• 500 g ugotowanych zimnych ziemniaków
• 200 g maki ziemniaczanej
• 2 jajka
Przygotowanie:
Mięso i przyprawy połączyć. Uformować kulki i ugotować z piramidką smaku lub bulionem. Cebulę zeszklić na oliwie. Jajka ugotować. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do misy razem z jajkami, cebula i przyprawami i zblendować.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić na jednolitą masę. Stolnicę podsypać mąka pszenna, ciasto rozwałkować na ok 7 mm. Wyciąć kółka (duże ok 8-10 cm). Na każde nałożyć farsz i zawinąć. Przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem i piec ok 25 min w 180 stopniach. Po 10 min podlać bulionem po gotowaniu mięsa.