Po 6 m. (po wprowadzeniu glutenu, jajek)
Kupiłam fioletowe ziemniaki! Równie dobrze można ugotować zwykle w wodzie z sokiem z buraka i tez nabiorą pięknego koloru!
Składniki na mielone:
• 500 g mięsa mielonego z indyka
• pół cebuli
• ząbek czosnku
• 1 jajko
• przyprawy: słodka papryka, curry, pieprz, majeranek
• bułka tarta
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ręka z jajkiem, przyprawami, czosnkiem i cebula. Dosypać trochę bułki tartej i chwile mieszać ręka. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie z mięsa uformować mielone i obtoczyć lekko w bułce. Ułożyć na blasze, skropić oliwa i piec ok 35-40 min w 180 stopniach.
Ziemniaczki upiekłam z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.