Kuchnia gruzińska to zdecydowanie jedna z moich Top3. Robiłam już chinkali, chaczapuri, ale ten chlebek pierwszy raz. Ale on wszystkim smakował! Na początku pomyślałam, że farsz z czerwonej fasoli brzmi hm… kiepsko. Nic bardziej mylnego! To było pyszne, nieoczywiste i przygotowanie nie zajmie Wam długo, a jestem pewna, ze Wasi domownicy beda mile zaskoczeni☺️
Składniki na 2 chlebki:
CIASTO:
• 100 ml jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
• 450 g mąki pszennej (można wymieszać z orkiszowa)
• szczypta soli
• pół łyżeczki cukru
• 8g suchych drożdży
• 100 ml ciepłego mleka
FARSZ:
• 1 puszka czerwonej fasoli
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• sporo kolendry (lub natki pietruszki)
• pół czerwonej papryki
• pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki ciasta połączyć i wyrobić z nich ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać jeszcze odrobinę mąki. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
W międzyczasie przygotować farsz. Fasolę odsączyć z zalewy i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać pokrojoną cebulę (najlepiej szalotkę), paprykę, czosnek, posiekaną kolendrę i przyprawy. Zblendować na gładką masę. Odstawić na bok.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować je na dwa podłużne i owalne placki. Muszą być dość cienkie. Ciasto posmarować farszem zostawiajac wolne brzegi. Każdy placek złożyć na pół i skleić. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Można dodatkowo oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół) i piec chlebki przez ok. 20-25 min (do zarumienienia). Alternatywną opcją jest usmażenie surowego chlebka na suchej patelni.
#blw #blwprzepisy #rozszerzaniediety