Chlebowa zapiekanka na słodko

przez Michalina

Został Wam chleb z wczoraj? Przedwczoraj? To nic, dacie mu drugie życie i zjecie go na śniadanie! Zapiekanka wyszła mega smaczna, myślę, że posmakuje całej rodzinie.

Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, glutenu i jajka, miód można pominąć)

Składniki:

• ok. 8 kromek chleba
• szklanka mleka
• pół opakowania twarogu
• 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
• łyżka miodu lub syropu z daktyli
• 25 g masła
• 3 jajka
• łyżka masła orzechowego


Przygotowanie:

Chleb pokroić w duża kostkę. Masło rozpuścić. Mleko, jajka, cynamon i masło wymieszać mikserem. Dodać miód lub syrop i mieszać jeszcze chwilę. Do naczynia żaroodpornego o wielkości ok 15×25 cm przełożyć chleb i zalać go mlekiem z jajkami. Na wierzchu pokruszyć twaróg. Odstawić na ok 10 min by chleb częściowo wchłonął mleko. Posypać jeszcze odrobiną cynamonu. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 30-35 min. Ja podałam z masłem z nerkowców wymieszanym z pastą z daktyli.


#zapiekanka#blw#przepisyblw#sniadanieblw#uwojtusianatalerzu#rozszerzaniediety

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz