Idealnie chrupiące z zewnątrz i cudownie miękkie i puszyste w środku. Cała rodzina się dziś nimi zajadała.
Po 6 m (po wprowadzeniu laktozy, glutenu i jajek)
Składniki na ok 10 sporych bułeczek:
• 500 g mąki (ja dałam 300 pszennej i 200 orkiszowej)
• 1 opakowanie suchych drożdży 8 g
• 2 łyżki oleju
• 1 jajko
• szczypta soli
• 100 ml cieplej wody
• łyżka miodu
• 200 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić z nich ciasto. Jeśli macie mikser do wyrabiania ciasta to może zrobić to za Was. Jeśli nie macie takiego robota, to należy wyrabiać ciasto przez jakieś 3 minuty. Ciasto odstawić na 0,5-1h i przykryć ręcznikiem. Powinno podwoić objętość. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. Ja zrobiłam lekko podłużne i skręciłam je trochę. Jeśli się lekko lepią, to należy wziąć trochę maki na ręce. Ułożyć na blasze i piec 12-15 min w 200 stopniach.



#po6#przepisy#blw#rozszerzanie#diety#uwojtusianatalerzu#bułki#bułeczki
