Kolorowy omlet z domowym serkiem kokosowym

przez Michalina

Po 6 m (po wprowadzeniu glutenu, jajek i bmk)

Składniki:

• 2 jajka
• łyżeczka syropu z daktyli lub miodu
• 4 łyżki maślanki lub jogurtu
• 2 czubate łyżki mąki
• szczypta sody oczyszczonej
• do kolorów: ✔️łyżeczka kakao ✔️łyżeczka szpinaku liofilizowanego lub zblendowanego szpinaku ✔️łyżeczka buraka liofilizowanego lub soku z buraka


Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem z syropem. Dodać maślankę, mąkę i sodę. Chwilę mieszać. Przygotować 3 małe naczynia i do każdego wlać równą ilość masy pozostawiając w misie miksera czwartą część masy (po co brudzić kolejne naczynie?). Każdą miseczkę wymieszać kolejno z kakao, burakiem i szpinakiem, ostatnia zostawić bez niczego. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną lekko masłem wylać każdą masę po kolei w formie „pasków”. Nie martwcie się jak się rozleją, moje tez się trochę zmieszały. Przykryć pokrywką i po kilku minutach odwrócić.

W międzyczasie przygotować serek:
• pół kostki twarogu
• pół jogurtu naturalnego (100 ml)
• łyżeczka syropu lub miodu
• łyżka wiórek kokosowych

Wszystko zblendować i wysmarować serkiem omlet.

#po6

0 Komentarz
0

You may also like

Zostaw komentarz